Reciclăm, economisim, avem grijă. Cu adevărat.
Efes Moldova are grijă de mediul înconjurător prin atenție, considerație și acțiuni voluntare.
30 milioane de sticle reciclate și reutilizate anual. Pentru a motiva reciclarea în rândul consumatorilor Efes, noi folosim sticle reutilizabile pentru băuturile noastre. La ora actuală, toate berile produse în Moldova sunt ambalate în sticlă returnabilă. Astfel, oamenii sunt îndemnați să returneze sticlele de la magazinele de unde le-au cumpărat. Pentru fiecare sticlă returnată în magazinele de cartier, oferim câte 1,5 lei. Procesul de colectare și reciclare ne ajută să economisim energie electrică de aproape 4 000 000 kw/h.
300 de brazi în Grădina Botanică din Chișinău. Proiectul de Responsabilitate Socială Corporativă ,,Prietenește pentru Mediu’’ are drept scop implimentarea acțiunilor care să contribuie la bunăstarea climatului. De aceea, echipa Efes Moldova a reușit în vara anului 2021 să planteze 300 de brazi pe teritoriul celui mai mare centru de cercetare în domeniul botanicii din Republica Moldova. Susținem bunăstarea și atractivitatea naturii nu doar în capitală, astfel am reușit să plantăm și o alee de magnolii în Nisporeni.
Prima și unica stație de epurare a apelor tehnice și pluviale. Suntem conștienți de problema poluării apelor din Republica Moldova. Deoarece apa este unul dintre ingredientele noastre de bază la producerea berii, suntem preocupați să asigurăm un consum sustenabil de apă. Am investit 4 000 000 de dolari în construcția stației de epurare a apelor tehnice și pluviale. La ora actuală aceasta este unica stație de acest tip din Republica Moldova. Producția noastră necesită o cantitate importantă de apă, începând de la produsul propriu-zis și terminând cu apa tehnică pe care o folosim pentru spălare, răcire, etc. De exemplu, în 2021 am consumat circa 350 000 m3 de apă. Zilnic stația noastră filtrează, prin proces ce include curățare aerobă și anaerobă, circa 700 metri cubi de apă. Astfel, garantăm evacuarea unei ape neutre în sistemul orășenesc. Anul trecut am epurat peste 250 000 m3 de apă la o calitate care depășește cu 10-20% normativele stabilite de Guvern. Specialiștii noștri lucrează continuu la îmbunătățirea calității sistemului, de aceea procesul este totalmente computerizat și nu necesită intervenții umane decât la nivel de monitorizare și analize a datelor. De exemplu, dacă în 2018 la producerea unui litru de bere consumam 4,88 litri de apă, astăzi am micșorat acest volum până la 4,50 litri. Bazată pe tehnologia germană CUSS, această investiție de circa 5 mln de dolari a companiei Efes ne permite să activăm într-un mod prietenos mediului și să contribuim la folosirea rațională și sustenabilă a apei, care este una dintre cele mai importante resurse naturale.
120 urne destinate colectării deșeurilor din PET. Efes Moldova este unica companie care a plasat în raza orașului Chișinău o rețea de containere pentru colectarea deșeurilor din plastic. Începând cu anul 2012 și până în prezent, proiectul nostru rămâne unical. Cele 120 de containere oferite de Efes în acest scop au fost date spre gestionare companiei ABS și anual permit colectarea separată a circa 900 de tone deșeuri din plastic anual.
Primul proiect pilot de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP) din Moldova. Efes Moldova este unul dintre fondatorii APIAM (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Ambalaje). Scopul acestei asociații este punerea în aplicare a prevederilor și angajamentelor de asociere Republica Moldova – UE în vederea realizării sistemului de management a deșeurilor. În noiembrie 2021 am lansat, alături de colegii noștri din APIAM și Salubris Grup SRL, partenerul de implementare a proiectului, un proiect pilot de colectare separată a deșeurilor menajere, cu scopul promovării principiului European de Răspundere Extinsă a Producătorului (REP). Astfel, cetățenilor din satele Onițcani, Cruglic, Boșcana, Porumbeni, Dubăsarii Vechi, comuna Drăsliceni, orașul Criuleni din raionul Criuleni, orașul Cricova și comuna Ciorescu din municipiul Chișinău li se oferă containere de gunoi în mod gratuit, la care pot depozita deșeurile de ambalaje: sticlă, plastic, polietilenă, metal, etc. Deșeurile sunt mai apoi sortate și procesate de către un operator autorizat. În primele 5 luni de activitate am reușit să aprovizionăm 9 localități din Moldova cu 130 tomberoane pentru sortarea separată a deșeurilor. 56 000 de oameni au acum posibilitatea să colecteze deșeurile într-un mod organizat și responsabil, astfel înregistrându-se un total de 97 042 kg deșeuri sortate și procesate. În 2022 ne propunem să colectăm 250 de tone de deșeuri cu ajutorul tomberoanelor, dintre care 175 tone de deșeuri din plastic, și să promovăm activitățile educaționale în rândul oamenilor. Colectăm, pentru că ne pasă!
ETICA CORPORATIVĂ
Efes este despre Etică. Pentru a avea succes în toate domeniile de activitate, este necesară menținerea unei relații bune cu oamenii noștri. De aceea, compania Efes Moldova duce cont de informarea, respectarea și promovarea codului de etică în rândul angajaților noștri. Prin acesta, noi îndemnăm să se respecte principiile de etică și evităm discriminarea, hărțuirea, desconsiderarea și alte jigniri la adresa fiecărui angajat.
Codul de etică al companiei Efes Moldova a fost implementat în anul 2015. În primii ani am dus o activitate de informare și promovare a codului. Până în prezent, angajații au parte de câte 5-7 training-uri pe an în care readucem aminte despre principiile noastre, misiunea, modalitățile prin care se pot adresa angajații către ofițerii de etică și progresul activității noastre.
Angajații sunt îndemnați să se adreseze conducerii întreprinderii despre fiecare încălcare existentă pe toate canalele de comunicare disponibile: linia fierbinte, e-mail, sau chiar direct la reprezentantul Comitetului de Etică Local. În cazul în care un angajat nu are curajul să apeleze la nici una dintre aceste modalități, el are posibilitatea de a face o plângere în scris, pe care mai apoi s-o introducă în cutia de etică de la etajul 2 al uzinei noastre.
În momentul în care organele locale au la îndemână o anumită plângere, comitetul se întâlnește și cercetează informația. Are loc colectarea înregistrărilor video, audierea persoanelor și strângerea de dovezi. Cel mai mult timp este dedicat procesului de cercetare și investigare. Noi ne asumăm protecția persoanelor care raportează problemele.
Comitetul de Etică Local asigură comunicarea către ceilalți angajați despre incidentele din cadrul companiei. Rezumatele tuturor rapoartelor este transmisă în cadrul unor întâlniri, astfel ca angajații să fie la curent cu ce se petrece în companie, să fie mai prudenți pe viitor și să ia în considerație care acțiuni întrec normele.
De la 0 sesizări anual am ajuns să primim în mediu câte 2-3 adresări despre situațiile neplăcute din cadrul companiei. Acest lucru demonstrează faptul că angajații noștri se simt mai în siguranță să vorbească despre ce se întâmplă cu ei, fiind siguri că situația va fi rezolvată rapid și profesional. A fi implicat și activ nu este o alegere, este o responsabilitate. Sancționarea persoanelor vinovate este obligatorie, iar protejarea oamenilor noștri – o datorie. De aceea, a fi corecți și a-i proteja pe angajații noștri reprezintă o parte importantă a activității companiei, indiferent de funcția pe care o dețin în instituție.
Noi lucrăm continuu la îmbunătățirea măsurilor de prevenire a corupției în sectorul privat. În acest sens, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cadrul concursului ,,Marca Anului’’, a decernat companiei Efes Moldova diploma pentru implementarea standardelor de integritate în sectorul privat. Concursul a urmărit evaluarea pachetelor de acțiuni cu privire la asigurarea integrității corporative din cadrul companiilor. Prin această mențiune, Efes Moldova a obținut o recunoaștere a nivelului de implementare a măsurilor etice la nivel de companie.
CONSUM RESPONSABIL
Încurajăm consumul de alcool responsabil.
Oamenii care aleg berea Efes Moldova aleg să fie conștienți și protejați. Noi lucrăm continuu ca să promovăm consumarea celei mai bune beri în condiții sigure, de aceea toate berile noastre au pe etichetă atenționarea că băutura este interzisă minorilor și femeilor însărcinate. Efes Moldova este primul producător din Moldova care a aplicat acest semn încă până a fi introdusă obligativitatea legală din 2010 și a fost unul dintre primii 17 producători din lume care a introdus acest simbol pe etichete.
Publicitățile noastre televizate, de asemenea, sfârșesc prin atenționarea din partea specialiștilor: ,,Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății dumneavoastră.’’
Campania organizată de Efes Moldova sprijină și îndeamnă toți conducătorii auto să nu urce la volan dacă au consumat alcool. Cele 33 de postere plasate în cabinele de baie ale restaurantelor constau dintr-o ecuație matematică simplă: 7×8=?. Chiar și persoanele care erau doar un pic influențate de alcool au întâmpinat dificultăți în rezolvarea ecuației, acest lucru sugerând că au o reacție mai înceată și că nu trebuie să urce la volan.
este site-ul care poate fi deschis cu un cod QR plasat pe poster. Aici oamenii pot vedea o listă cu mai multe numere de contact ale companiilor de taxi din Chișinău, care pot fi contactate în momente necesare.
O alternativă pentru iubitorii de bere este berea noastră fără alcool, care nu acționează asupra sănătății și care permite consumul responsabil în situații delicate.