Prietenește

Prietenește pentru turism

08.12.2022

,,Prietenește pentru turism’’ este prima componentă a programului ,,Prietenește’’, care a fost lansat în anul 2020 și are drept scop susținerea afacerilor noi sau dezvoltarea celor existente din domeniul turismului receptor. În implementarea acestui program avem parte de un partener extraordinar – ANTRIM, care ne ajută cu tot suportul logistic. Noi, la rândul nostru, venim cu granturi anuale de dezvoltare a afacerilor în valoarea totală de 500 000 lei. Cum se întâmplă? Anunțăm un concurs și invităm viitorii beneficiari să completeze formularele de înscriere, oferind detalii despre modul în care vor fi cheltuite granturile acordate. Ulterior un juriu format din reprezentanți Efes Moldova, ANTRIM și USAID analizează aceste dosare și selectează câștigătorii. Punem accept pe originalitatea ideii, sustenabilitatea ei și potențialul ei de dezvoltare. Timp de doi ani de la implementare am reușit să susținem 13 beneficiari, iar suma granturilor a atins cifra de 1 000 100 lei. 

Traseul Nisporeni – Vărzărești. Am reușit, în vara anului 2021, să lansăm 11,5 km de traseu de drumeție în raionul Nisporeni din vestul țării. Astfel, traseul Nisporeni-Vărzărești este primul traseu marcat din Moldova care pune la dispoziția drumeților peisaje pitorești: aleea de salcâmi care duce spre Crucea Mântuirii Neamului Românesc, Mănăstirea Ștefan cel Mare, Dealul Mârzoaia, Cimitirul Eroilor Români și Mănăstirea Vărzărești. Tot aici putem admira și prima alee de magnolii din țară, pe care tot compania Efes a plantat-o. Traseul de la Nisporeni a fost dezvoltat și marcat de către agenția ,,Tatrabis’’ și promite o experiență de neuitat și peisaje promițătoare.

,,Casa Florilor’’ în satul Brănești, raionul Orhei. Pe data de 29 iulie 2021 am marcat deschiderea muzeului ,,Casa Florilor’’ în satul Brănești, raionul Orhei. Domnul Iurie Raileanu a reușit să transforme câțiva ari de pământ într-o extraordinară grădină cu flori, care găzduiește colecții de cactuși, zeci de soiuri de crini, nuferi, floarea soarelui, dar și o colecție de stâlpi tradiționali, din piatră, lucrați de meșterii populari locali. În acest sens, ,,Casa florilor’’ asigură diversitatea experiențelor turiștilor din Moldova, iar noi ne bucurăm să fim parte a acestei inițiative frumoase.

4 trasee pentru ciclism în comuna Sipoteni. Pe data de 1 august 2021 a avut loc deschiderea a 4 noi trasee pentru ciclism în comuna Sipoteni, situată pe ambele maluri are râului Pojarnița. Amatorilor de plimbări în aer liber se recomandă vizitarea acestor trasee nu doar pentru promovarea modului sănătos de viață, ci și pentru că marchează 4 atracții turistice din zonă: Codrii Sipoteniului, Valea Vinului, Drumul Poștei Regale și Farmecul Colinelor. Compania Efes Moldova a completat aceste activități cu 7 biciclete moderne, care vor fi închiriate călătorilor, și o parcare aferentă acestora. De la codrii falnici și până la lacurile cu nuferi și dealuri imense, Efes Moldova susține inițiativele frumoase și provocatoare.

Zona de glamping din satul Clișova, raionul Orhei. În luna septembrie a anului 2021 am reușit să uimim cu zona de glamping de la Fishing Park, care vine să diversifice posibilitățile de odihnă și distracție pentru toți vizitatorii. Termenul de „glamping” vine din engleză și semnifică o combinație între „farmec” și „camping”, adică servicii în stil resort, care nu sunt asociate doar cu campingul tradițional. Lacul, creat în anul 2010, are o lungime de 5 km și este iluminat pe timp de noapte. Zona de glamping Clișova este perfectă nu doar pentru pescuit, dar și pentru odihnă în aer liber și drumeții. Ne bucurăm să oferim noi posibilități de destindere oamenilor noștri și să îmbogățim țara cu atracții originale.

Complexul de meșteșuguri ,,Arta Rustică’’ de la Clișova Nouă. Nostalgie, tradiție și cultură. Aceste lucruri am reușit să le transmitem o dată cu restaurarea spațiului în care este găzduit micul muzeu al centrului. Doamna Ecaterina Popescu a primit un grant din partea echipei Efes Moldova, iar dumneaei oferă, în schimb, minunata istorie a covorului nostru tradițional, dar și viitorul acestui meșteșug. La Clișova puteți admira portul popular, covoare unice și genți cu elemente de folclor.

Atelierul de olărit ,,Frații Scutelnic’’ din satul Trușeni. Grant-ul oferit de Efes Moldova va asigura Atelierul de olărit ,,Frații Scutelnic’’ cu o sală de master class-uri pentru copiii care vin în vizită, adulții interesați și bătrânii pasionați. Lilian Scutelnic este olarul care dorește să perpetueze tradiția olăritului, despre care se vorbește atât de puțin. Aici poposesc turiștii, aici pot fi admirate mii de figuri din lut și tot aici, în curând, vizitatorii vor putea face cunoștință cu lutul într-un spațiu mai mare, comod și plăcut. 

,,Casa Veche’’ din satul Palanca, raionul Ștefan-Vodă. Restaurarea unei case tradiționale pe principii eco este scopul pe care dorește să-l atingă familia Anișenco cu ajutorul grant-ului oferit de Efes Moldova și ANTRIM. Casa restaurată va oferi posibilitatea de cazare a unui număr mai mare de turiști într-o zonă cu un potențial pe care organizatorii îl consideră important. Astfel, locuitorii orașului Chișinău vor putea face o escapadă în inima naturii, iar vizitatorii marilor țări vor putea aprecia frumusețea și unicitatea ținuturilor Moldovei. 

Alte 7 granturi pentru 7 aplicanți. Anul 2021 a venit cu o nouă oportunitate pentru afacerile mici și medii ca să își realizeze visurile. Astfel, în urma lansării etapei nr. II a proiectului CSR ,,Prietenește Pentru Turism’’, societatea va fi plăcut surprinsă de 7 proiecte frumoase. Efes Moldova va acorda granturi următorilor aplicanți: 

1. Hanul cu Noroc – pentru instalarea unei porți și a unui gard lucrate de meșterii populari din zonă – 80 000 lei (optzeci mii lei)

2. Pensiunea „Trei păstori” – pentru procurarea bicicletelor și a standului de parcare – 50 000 lei (cincizeci mii lei)

3. SRL ILLU expert – pentru instalarea unui ciubăr tradițional – 50 000 lei (cincizeci mii lei)

4. SRL EcoVegoCris – pentru instalarea echipamentului video de monitorizare a hrănitorii păsărilor 30 000 lei (treizeci mii lei)

5. Primăria Nisporeni – pentru dezvoltarea traseului către Bălănești și conectare la traseele existente Nisporeni și Sipoteni – 100 000 lei (o sută mii lei)

6. Primăria Ciuciulea – pentru deschiderea unui hostel – 100 000 lei (o sută mii lei)

DRAG