Prietenește

Prietenește pentru femei

10.10.2022

,,Prietenește pentru femei’’ este a treia componentă a programului pe care am lansat-o în 2021. Scopul acestui program este să acorde sprijin femeilor din zonele rurale în deschiderea și dezvoltarea afacerilor din domeniul agricol și de prelucrare a produselor agricole. În acest program ne susține cu încredere ODIMM, și împreună cu acesta noi alegem beneficiarele. Conform regulamentului programelor, beneficiarele trebuiau să aibă o contribuție proprie la buget, de 10% sau 30%, în dependență de program. Uneori, totuși, această contribuție proprie este o sumă aproape insurmontabilă pentru multe femei. De aceea, am selectat 10 femei pentru care Efes și-a asumat finanțarea contribuției din numele beneficiarelor, astfel acestea primind o acoperire a grantului de 100%. În anul 2021, suma contribuției noastre a fost de 345 000 lei.  

10 femei antreprenoare beneficiare. Acesta este numărul de femei care se vor bucura de un ajutor financiar și susținere pentru dezvoltarea propriilor afaceri din satele Moldovei. Pe 3 februarie a avut loc discuția între reprezentanții celor 2 organizații, unde au fost desemnate cele 10 câștigătoare în cadrul proiectului. Noi abia așteptăm să culegem roadele aduse de afacerile femeilor și ne bucurăm că am putut contribui substanțial la realizarea și susținerea lor.

1. SRL „MELLY HOUSE” – pentru stupi verticali, astfel ca să fie posibilă extinderea unei prisăci moderne. Familiile de albine deținute vor fi înmulțite, iar mierea obținută va fi comercializată în satul Alava, raionul Ștefan Vodă. Morari Cristina este fondatoarea ,,Melly House’’, iar grantul oferit de Efes constituie din 45 000 lei.
2. SRL ,,GALVIMAX SOLUTION’’ – pentru mașinării speciale menite să echipeze bucătăria întreprinderii Galinei Bodiu din orașul Criuleni. Plăcintele, clătitele, covrigii și înghețata fierbinte va fi savurată cu drag de către toți locuitorii orașului, dat fiind faptul că se află în centru. Efes Moldova susține inițiativa și oferă 45 000 lei. 
3. SRL ,,CALV-AGRO’’ – pentru mijloace de îmbunătățire a producerii hranei pentru animale. Ideea de afacere a companiei din orașul Șoldănești este axată pe producerea hranei pentru animale sub formă de granule. Pentru a obține dotarea spațiului de producere cu utilajul necesar preparării hranei, Efes Moldova oferă 44 667 lei. 
4. SUBLIM-SD SRL – pentru obținerea tehnicii necesare îmbunătățirii procesului de liofilizare a fructelor și legumelor, dar și pentru promovarea brand-ului. Caisin Daniela din raionul Ialoveni, satul Ulmu, conduce întreprinderea care, la moment, liofilizează o gamă largă de fructe (căpșuni, zmeură, caise, afine, etc) dar și legume (morcov, sfeclă, spanac, ghimbir, etc). Efes Moldova vine în întâmpinare cu un grant de 52 917 lei.
5. SRL ,,FEDNATMIH’’ – pentru dotarea noului spațiu de lucru cu echipament necesar. Fiodorova Natalia din orașul Bălți este fondatoarea întreprinderii ce are drept scop repararea articolelor de îmbrăcăminte și croitorie pentru comenzi individuale. În scopul sporirii productivității procesului de lucru, Efes oferă un grant în valoare de 17 076 lei.
6. SRL ,,LILIA-AVIC’’ – pentru achiziționarea echipamentului necesar pentru creșterea și întreținerea puilor și pentru îmbunătățirea sistemului de contabilitate și a paginii web. Localizat în satul Cioara, raionul Hâncești, întreprinderea are drept domeniu de activitate creșterea puilor și întreținerea lor. Atsfel, Duminică Valentina obține de la Efes Moldova 12 222 lei.
7. ÎI ,,CEBAN OLESEA’’ – pentru achiziționarea utilajului necesar activității și elaborare logo. Ceban Olesea este cea care produce cele mai delicioase prăjituri și produse de patiserie din orașul Călărași. Pentru susținerea și promovarea produselor, întreprinderea se bucură de un grant de 34 550 lei din partea Efes Moldova.
8. SRL ,,FLAVORYA COM’’ – pentru dotarea spațiului de deshidratare a produselor și promovarea social media. Întreprinderea Valentinei Buhnă din satul Vărzărești, raionul Nisporeni, se bazează pe producerea și deshidratarea fructelor, legumelor și semințelor. Pentru a spori procesul de producție, ea primește un grant în valoare de  30 805 lei din partea Efes Moldova.
9. SRL ,,SAFRONS REALM’’ – pentru accesorii și echipament necesar cultivării condimentelor. Domeniul principal de activitate a întreprinderii este cultivarea documentelor, plantelor aromatice și este specializată pe cultivarea șofranului, care este larg utilizat în culinărie. Bisu Cristalina din satul Cîrnești, raionul Nisporeni, este antreprenoarea care a reușit să primească de la Efes Moldova 41 667 lei.
10. GȚ ,,PLEȘCA VALENTINA VASILE’’ – pentru construirea unui sistem de irigare ce ar permite dezvoltarea butașilor în condiții mai bune. În satul Dișcova, raionul Orhei are loc cultivarea butașilor de lavandă în seră. În acest sens, Efes Moldova oferă Valentinei Pleșca un ajutor financiar de 21 669 lei pentru extinderea afacerii.

Bicicleta Efes. Alături de partenerii noștri de la Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM) oferim în dar o bicicletă Efes drept mulțumire pentru implicarea celei mai active femei antreprenoare din cadrul întreprinderilor mici și medii. Deja de 2 ani dorim să transmitem, prin acest gest, faptul că munca și încadrarea în societate este apreciată și bine-venită, indiferent de nivelul de dezvoltare al companiei. 

Activitățile CSR din întreprinderea Ludmilei Catlabuga, care are drept domeniu de activitate creșterea vitelor cornute mari, au făcut-o să fie prima câștigătoare a bicicletei Efes. Curajul, prezența încântătoare și ambiția au fost apreciate, iar noi i-am urat multă lumină în continuare pe drumul succesului.”

DRAG